Transportstyrelsens pågående granskning visar brister
Transportstyrelsen genomför just nu en omfattande granskning av de utbildare som ansvarar för fortbildning av yrkesförarkompetens (YKB). Syftet med granskningen är att säkerställa att dessa utbildningar, som är avgörande för trafiksäkerheten och förarnas arbetsmiljö, håller den kvalitet och uppfyller de krav som regelverket föreskriver. Men resultaten hittills är oroväckande.
– Vi ser att en majoritet av de utbildare som vi kontrollerat inte följer regelverkets krav och att de inte kan säkerställa att verksamheten verkligen bedrivs enligt regelverket, säger Jussi Ståhl, inspektör vid Transportstyrelsen.
Vad är YKB-fortbildning?
Yrkesförarkompetensbeviset (YKB) är en obligatorisk fortbildning som alla yrkesverksamma lastbils- och busschaufförer måste genomföra vart femte år. Utbildningen syftar till att ge förarna möjlighet att repetera, fördjupa och uppdatera sina kunskaper för att möta kraven i en allt mer komplex och regelstyrd trafikmiljö. Idag finns cirka 350 tillståndshavare i Sverige som ansvarar för att genomföra denna utbildning.
Granskning avslöjar allvarliga brister
Transportstyrelsen påbörjade hösten 2023 en tillsyn som omfattar cirka tio procent av dessa tillståndshavare. Granskningen, som hittills täckt hälften av de planerade utbildarna, visar på stora brister i flera kritiska områden:
- 100 procent av de granskade utbildarna har brister i sin dokumentation.
- 60 procent har felaktigheter i sina deltagarregister.
- 70 procent har brister i anteckningar om genomförd utbildning.
- 75 procent har inte utfärdat korrekta intyg om fullgjord fortbildning på 35 timmar.
Konsekvenser för trafiksäkerhet och yrkesförare
Bristerna är inte bara administrativa utan kan få långtgående konsekvenser för trafiksäkerheten. En bristfällig utbildning innebär att yrkesförare riskerar att gå miste om viktig kunskap om nya regler, tekniska framsteg och säkerhetsrutiner.
– Tekniken går framåt och reglerna ändras. Det är viktigt att yrkesförarna får adekvat utbildning och uppdateras om vad som gäller inom yrkestrafiken. Genom den tillsyn vi genomfört kan vi konstatera att utbildarna inte för närvarande lever upp till kraven som ställs. Yrkesförarna har rätt till en god utbildning för att vidhålla en trygg arbetsmiljö och en möjlighet att bidra till nollvisionen, säger Jussi Ståhl.
Vad händer nu?
Transportstyrelsen understryker vikten av att tillståndshavarna intensifierar sitt arbete med att följa regelverket. Detta inkluderar att ta fram rutiner för att regelbundet kontrollera och säkerställa att utbildningarna håller hög kvalitet. Mot bakgrund av de omfattande bristerna kommer tillsynen att fortsätta vara en prioritet även under 2025.
En varning till utbildarna
Den pågående tillsynen är en tydlig signal till alla utbildare som bedriver YKB-fortbildning. Bristande kvalitet och avsteg från regelverket kan inte tolereras, och Transportstyrelsen kommer att vidta åtgärder mot dem som inte lever upp till kraven.
– Det handlar inte bara om att följa reglerna för sakens skull, utan om att garantera säkerheten på våra vägar och ge yrkesförarna den kunskap de behöver för att utföra sitt arbete på ett tryggt och professionellt sätt, avslutar Ståhl.
För utbildarna är det nu dags att ta ansvar – innan det är för sent.